Bröd

Bröd är bageriets kärna och vår största passion. Vi vill verkligen slå ett slag för bra bröd.

Alltid nybakat!

Bröd är som godast då det är nybakat. Våra bröd bakas på plats i vårt bageri och vi bakar löpande under dagen. Allt för att alla ska få så färskt bröd som möjligt.

Bakat på ekologiska spannmål

Vi använder enbart ekologiska spannmål. Genom att välja bröd bakat på ekologiskt odlat spannmål bidrar du till friska och välmående jordar som inte gödslats med konstgödsel och där jordens naturliga flora av bakterier, svampar, mikroorganismer och maskar får frodas och fortsätta ge oss näringsrika grödor. Ingen bördig jord = ingen näringsrik mat. Var rädd om våra jordar!

Bakat med kulturspannmål

Dinkel, emmer, enkorn, ölandsvete med många andra sorter. Urmodern till allt odlat vete. Förutom att de alla smakar otroligt gott så lämpar de sig väldigt bra för ekologisk odling. Dessutom har de mycket högre protein och mineralinnehåll, proppade av nyttiga fettsyror samt högt innehåll av antioxidanter. De flesta kultursorter är mer högväxande än moderna vetesorter. De djupa rotsystemen tar upp mer näring och konkurrerar bättre mot ogräs. Dessutom klarar de torka bättre än konventionella sorter, något som kanske är viktigare än någonsin i en tid då vår jord blir allt varmare.

Jäst med surdeg

Vatten, surdeg, mjöl och salt. Allt som behövs. Surdeg innehåller naturliga jästsvampar men även en uppsjö av goda mjölksyrabakterier. Det ger brödet en syrlig karaktär och längre hållbarhet. Men det viktigaste av allt är att surdegsbakning innehåller ytterligare en viktig ingrediens, nämligen tid. Den långa jäsprocessen gör att en mängd nyttigheter så som zink, magnesium, järn och kalcium frigörs och blir tillgängliga för våra kroppar. Vi bakar nästan alla våra bröd på surdeg. De gånger vi använder jäst använder vi alltid en väldigt liten mängd, bara några få gram. Därefter får bröden jäsa länge i kyl.

Gärna med fullkorn

Vi älskar fullkorn! Fullkorn är precis som namnet antyder hela kornet. Inget tas bort. Alla delar innebär allt det gottiga i kornet, då även grodd och kli. Fullkorn är den enskilt största kostfaktorn som förebygger ohälsa. 8 av 10 svenska äter dessvärre för lite. Fullkornsbröd är inte torrt och tråkigt. Tvärtom! Det är saftigt, smakrikt och supergott! Ät mer fullkorn!

Klicka här för att se vårat sortiment.

 
bröd hjärta.jpg